Najbolja pita sa sirom | Gibanica recept
Dobru pitu gibanicu mozete napraviti na razne nacine. Svaka domacica ima svoj, proveren recept za ovu fantasticnu slanu pitu. Gibanica se moze posluziti za svaku priluku, obicnim danima ali i za neki svecani dogadjaj. Obicno gibanica se pravi od sira, jaja ali mozemo naci razne druge ideje ove tradicionalne pite.
Servings Prep Time
4osobe 10minuta
Cook Time Passive Time
45minuta 1sat 30 minuta
Servings Prep Time
4osobe 10minuta
Cook Time Passive Time
45minuta 1sat 30 minuta
Ingredients
Potrebni sastojci:
Instructions
Priprema:
  1. Prvo u vanglici umutiti jaja, dodati izmrvljen sir, jogurt, pavlaku, ulje, vodu i so. Sve promesati da se sjedini.
  1. Pleh srednje velicine podmazati uljem. Na dno pleha staviti dve kore jednu preko druge, zatim dve kore iskidati na manje komade, staviti preko kora i staviti nekoliko kasika nadeva za pitu. Ponovo preko nadeva staviti iskidane dve kore, pa preliti nadevom. Ponoviti ovaj postupak dok ne potrosimo pripremljen materijal.
  2. Na vrh pite staviti dve kore i ususkati pitu sa svih strana. U vanglicu u kojoj je bio fil nasuti malo ulja, vode i preliti preko pite.
  3. U zagrejanu renu ubaciti pleh sa pitom. Peći pitu oko 30 minuta na 200 stepeni, zatim jos petnestak minuta na 180 stepeni. Pita je gotova kada osetite u ruci da je veoma lagana, tezina pleha je mnogo laksa nego kada smo pitu stavili da se peče.
  4. Gotovu gibanicu prekriti sa jednom mokrom krpom i preko jedna suva krpa. Ostaviti da se ohladi koliko volite pa seći pitu i služiti.
Recipe Notes

Za ovu velicinu pleha nismo potrosili svih 500 grama kora, ostalo je nekoliko listova da pita ne bi bila preteska za jelo. Ako uzmete veci pleh iskoristite sve kore.